Apartaments Sant Miquel

Monestir de Sant Joan

L’activitat cultural per excel·lència al poble és la visita al monestir romànic, situat a tocar dels Apartaments Sant Miquel.

El monestir de Sant Joan va ser fundat al segle IX per Guifré el Pelós. Inicialment era un monestir benedictí femení, la primera Abadessa del qual va ser Emma de Barcelona, filla de Guifré.

Més tard, entre els segles XI i XII, es va produir el canvi a comunitat masculina de canonges agustinians. D’aquesta època data la magnífica església consagrada al segle XII i el conjunt del davallament de la creu del 1251. Al segle XIV s’hi va establir un taller d’escultura gòtica amb diverses obres com el retaule de Santa Maria la Blanca.

El claustre és gòtic, ja que es va haver de reconstruir a causa dels danys causats per un terratrèmol el 1428. Deguts a diverses guerres i canvis el monestir va perdent privilegis i importància, fins que el segle XIX esdevé l’església parroquial, funció que encara manté avui en dia.

La visita també inclou un petit museu amb múltiples peces d’art religiós pertanyents al monestir.

Direcció i contacte: Plaça de l’abadia s/n · 17860 Sant Joan de Les Abadesses · 972 722 353 · info@monestirsantjoanabadesses.cat

Horaris i preus: De dilluns a diumenge de 10 a 13 h (Abril, maig, juny, juliol i agost també tardes de 16 a 18 h) · 3 €

Retaule de Santa Maria la Blanca