Monestir de Sant Joan

Us recomanem la visita al monestir de Sant Joan, un dels principals monuments del romànic català. És la visita cultural per excel·lència a Sant Joan de les Abadesses. Està situat a la vila vella, a pocs metres dels nostres apartaments, Apartaments Sant Miquel.

Guifré el Pilós va fundar el monestir de Sant Joan a finals del segle IX. En aquell moment era l’únic monestir benedictí femení de la Marca Hispànica. La primera Abadessa va ser Emma de Barcelona, filla del comte Guifré.

Més tard, entre els segles XI i XII, es va produir el canvi a una comunitat masculina de canonges agustinians. D’aquesta època data la magnífica església impulsada per l’abat Ponç de Monells i consagrada el 1150. En destaquen la capçalera amb 5 absis i una antiga girola.

Claustre, arbre i campanar del monestir de Sant Joan

El conjunt escultòric més rellevant és el davallament de la creu, d’estil romànic tardà i que data de l’any 1251. Està realitzat amb fusta policromada, i sis de les set figures són originals. Al segle XIV es va establir un taller d’escultura gòtica, que a fer múltiples obres com el retaule de Santa Maria la Blanca.

El claustre és gòtic, ja que es va haver de reconstruir a causa dels danys causats per un terratrèmol el 1428. Deguts a diverses guerres i canvis el monestir va perdent privilegis i importància, fins que el segle XIX esdevé l’església parroquial, funció que encara manté avui en dia.

La visita també inclou un petit museu amb múltiples peces d’art religiós pertanyents al monestir.

Direcció i contacte

Plaça de l’abadia s/n, 17860 Sant Joan de Les Abadesses, 972 72 23 53, info@monestirsantjoanabadesses.cat

Horari d’obertura

Horari d’obertura: De dilluns, dimarts, dimecres, divendres i diumenge de 10 a 13 h. Dissabte de 10 a 13 h i de 16 a 18 h. Dijous tancat. Maig, juny, juliol i agost horari ampliat – confirmeu-ho contactant-hi (972 72 23 53).

Preus

5 € l’entrada general i 3 € l’entrada reduïda