El parc natural del Ripollès

Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser (PNCTF)

Un dels motius principals per venir al Ripollès és per gaudir del seu magnífic entorn natural. Som una comarca de muntanya, travessada al nord pels Pirineus axials i al sud pels Prepirineus. Alhora la comarca es vertebra per múltiples rius, en especial el Ter i el Freser, formant diverses valls. Als seus vessants hi ha una gran varietat de flora i fauna, amb hàbitats que van de l’alta muntanya fins al fons de vall.

Isard a la carena d'una muntanya
Isard a la carena d’una muntanya. Terme de Setcases, dins el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. Oscar Domínguez – PTCBG

Per tal de protegir aquest important patrimoni natural l’any 2015 es va declarar el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. Amb una superfície d’unes 12.500 ha i engloba bona part del nord de la comarca i es troba repartit entre set municipis.

Els punts d’accessos principals són a Queralbs i Setcases, on hi ha les oficines d’informació del parc. Com a enclavaments dins del parc també hi ha les estacions d’esquí de Núria i Vallter 2000, amb activitats disponibles tot l’any.

Els hàbitats del parc són majoritàriament alpins, amb prats de muntanya i tarteres, i subalpins dominats per boscos de pi negre. La fauna i flora és diversa, incloent-hi espècies protegides. Hi podreu veure isards o moltons, així com aus rapinyaires com l’àliga daurada, voltors i trencalòs.

Paisatge d'alta muntanya amb prats, riu i vaques a Setcases
Paisatge alpí dins l’àmbit del parc natural a Setcases -Albert-Duch -PTCBG

Bona part de l’any també hi podreu trobar pasturant ramats de vaques o ovelles. Al parc es compatibilitzen els usos humans amb la conservació del patrimoni natural. Als restaurants i comerços de la zona podreu comprar carn, embotits, làctics i altres productes del Ripollès.

Dins del parc hi ha un gran nombre de cims de més de 2.500 metres d’altitud, en destaquen Puigmal (2.910 m), el Pic de Bastiments (2.881 m), el Gra de Fajol (2.714 m) o el Costabona (2.465 m). També trobareu múltiples senders indicats assenyalats per arribar als cims, fer travesses o descobrir diversos àmbits del parc i el seu patrimoni.